In de genenbank
Er zijn twee collecties van winterlinde in de genenbank en beide zijn ingericht voor zaadoogst. De accessies van Roggebotzand-01 voor het grootste deel afkomstig uit Twente, de Achterhoek en Zuid-Limburg, met enkele aanvullingen uit Noord-Brabant. De accessies van Roggebotzand-02 zijn veelal afkomstig van dezelfde
Rodelijststatus in Nederland
Thans niet bedreigd
Zeldzaamheid
De winterlinde is een vrij zeldzame soort in Nederland. Wilde populaties zijn voornamelijk als hakhout bewaard gebleven. Belangrijke populaties zijn te vinden in Twente, de Achterhoek, in de buurt van Nijmegen, in het westen van Noord-Brabant, in de buurt van Roermond, en in Zuid-Limburg.
Verspreiding
Winterlinde is verspreid over een groot areaal dat zich uitstrekt van Oslo in het noorden tot in de Pyreneeën, Midden-Italië, de Balkan, de Krim en de Kaukasus en verder oostwaarts tot in Siberië.
Bron: This distribution map has been developed by the European Commission Joint Research Centre (partly based on the EUFORGEN map) and released under Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0)
Wist je dat?
De linde was een veel gebruikte boom in het verleden. Zowel het Hout, de bast als de bladeren en vruchten werden gebruikt. Daarnaast werd de soort vaak aangeplant als dorpsboom. De soort heeft een rijke historie en mythologie.